QuartetQ leden

  • Jacques de Rijck
  • Teun Dupain
  • Roel Oterdoom
  • Flip Welbie

Over QuartetQ

QuartetQ is een Nederlands Barbershop en Close Harmony kwartet, bestaande uit Jacques de Rijck (lead), Teun Dupain (bas), Flip Welbie (tenor) en Roel Oterdoom (bariton).

Meer »

Barbershop

Barbershop is een, over het algemeen, makkelijk in het gehoor liggende manier van close harmony singing. Waar je close harmony zou kunnen beschouwen als klassieke muziek, gemaakt met alleen de stem, a capella, dus zonder instrumentale begeleiding; is barbershop daar het populaire zusje van. Qua indeling echter, vallen beide soorten van zingen onder de lichte muziek waarbij barbershop als volkskunst beschouwd mag worden.

In close harmonygroepen wordt namelijk zowel door beroeps- als amateurzangers gezongen; barbershoppers daarentegen zijn altijd amateurgroepen door wie echter soms een onwaarschijnlijk hoge kwaliteit wordt bereikt.

In Nederland zijn er 1770 (waarvan 1200 vrouwen) beoefenaars. Van huiskamer tot concertzaal, barbershop is overal te horen, in verschillende formaties van f mannen f vrouwen. En sinds enkele jaren ook gemengd, maar altijd vierstemmig, bestaande uit tenor, lead, bariton en bas.

Hieronder een reactie van een enthousiaste gast tijdens n van onze optredens:

"Er was eens een vrolijke kapper, die hield zo van zingen dat de klanten die kwamen graag naar hem toe gingen. Tijdens het werk van scheren en knippen kwam er altijd wel een liedje van tussen zijn lippen. Het klonk zo blij en aangenaam dat er nog drie anderen sloten zich erbij aan. Gezongen, vierstemmig zonder muziek, en zelfs met gebaren en veel mimiek. Dat lieve mensen is de oorsprong van het Barbershopkwartet en deze mensen hier hebben ook zoiets op touw gezet. Het is hun lust en hun leven om hun kunnen te laten blijken, en ons te laten genieten, maar ook te bereiken. Want muziek en gezang het is ons gegeven we kunnen er blijdschap of troost aan beleven. Dus open uw hart en open uw oren, want we gaan het nu van ze horen."

  • Add to: Facebook