QuartetQ leden

  • Jacques de Rijck
  • Teun Dupain
  • Roel Oterdoom
  • Flip Welbie

Over QuartetQ

QuartetQ is een Nederlands Barbershop en Close Harmony kwartet, bestaande uit Jacques de Rijck (lead), Teun Dupain (bas), Flip Welbie (tenor) en Roel Oterdoom (bariton).

Meer »

Geschiedenis van Barbershop Harmony

Het wordt in het algemeen aangenomen dat de zangstijl stamt uit de Afro-Amerikaanse cultuur rond 1900, waar kapperszaken (barbershops) belangrijke ontmoetingsplaatsen waren en nog steeds zijn, en waar de mannelijke klanten, wachtend op een knip- en scheerbeurt de tijd doodden door samen te zingen.

Het vierstemmige barbershop-kwartet had echter zijn oorsprong in de Afro-Amerikaanse kerken, waar close harmony een lange traditie heeft. Het betrof veelal bekende volksliedjes met vertrouwde emoties zoals liefde, moederliefde en vaderlandsliefde; nog steeds populaire thema's in de stijl. En man begon te zingen; anderen zetten daar, op gevoel, een stem bij tot een harmonieus akkoord van vier stemmen.

Deze oervorm van barbershop, het zogenaamde woodshedden, wordt nog wel beoefend als training op luisteren en inzicht in akkoordenleer. Een hobby van alleen mannen is het al lang niet meer, ook vrouwen laten van zich horen. Ook zijn er groepen die originele liedjes in a capella liedjes converteren. Bijvoorbeeld liedjes van Queen en Phil Collins.

  • Add to: Facebook